Onmogelijk? - Is niets! Peritoneale dialyse (PD) integreren in een actief en mobiel leven

Onmogelijk?  -Is niets!

Peritoneale dialyse (PD) integreren in een actief en mobiel leven

Wroclaw, Polen – Tomasz is onderweg naar zijn werk in Warsaw. Achter in zijn auto liggen de vloeistoffen die nodig zijn voor de peritoneale dialyse van die dag. Dat is zijn realiteit sinds bij hem in 2014 falende nieren zijn geconstateerd. Hij reist sindsdien nooit meer zonder zijn vloeistoffen. Dit is één van de dingen die de actieve 40-jarige doet sinds hij is gediagnostiseerd met falende nieren. Een ander, belangerijker, punt wat zijn PD met zich meebrengt is, dat hij kan doorgaan met een fijn leven samen met zijn vrouw, dochter en hond.

Tomasz’s nieren functioneren nog gedeeltelijk, maar dagelijks dialyseren is toch cruciaal om gifstoffen uit zijn lijf lichaam te verwijderen. Elke dag zijn er 3 tot 4 wisselingen nodig en elke wisseling duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Hij vindt het thuis dialyseren ideaal omdat hij zo zijn eigen plek en tijd kan bepalen voor de dagelijkse wisselingen. “Ik kan deze therapie behandeling in mijn tijdschema inpassen, en niet andersom. En gelukkig ben ik een fervent lezer”, zegt hij met een glimlach, omdat hij de tijd die nodig is om te dialyseren gebruikt om een boek te lezen.

Top