Samen een passend antwoord binnen de nefrologische zorg dat is Fresenius Medical Care Nederland B.V.

20 jaar Fresenius Medical Care

Al 20 jaar creëren we een toekomst waard om voor te leven 

Wij streven ernaar om de kwaliteit van leven van mensen met een nieraandoening te verbeteren. Vooruitgang boeken met dialyseren én onze patiënten de best mogelijke medicijnen geven – dat is de afgelopen 20 jaar onze motivatie geweest en dat zal ook zo blijven.  De afgelopen jaren zijn we deze uitdaging voortdurend aangegaan en zijn we marktleider en leider in technologie geworden. Door in de toekomst nog meer te investeren in gebieden die verwant zijn aan dialyse, willen we onze medische kennis verder uitbreiden – ten behoeve van onze patiënten.

Feiten en Cijfers

Fresenius Medical Care heeft in haar 20-jarig bestaan al veel bereikt. Onze wens om patiënten een betere kwaliteit van leven te geven is constant onze drijfveer en geeft ons veel voldoening. Door deze uitdaging aan te gaan zijn we als bedrijf enorm gegroeid. In 20 jaar tijd is het aantal patiënten vervijfvoudigd, we produceren 10x zoveel dialysemachines, onze verkoopcijfers zijn bijna vertwaalfvoudigd en onze nettowinst is met meer dan factor 11 verveelvoudigd.  Wij zijn te vinden in meer dan 3.500 dialysecentra, verdeeld over 45 landen. Elk jaar behandelen we ongeveer 300.000 patiënten. Dit betekent dat we wereldwijd gemiddeld iedere 0,7 seconden een dialysebehandeling uitvoeren. Dit alles is alleen mogelijk door onze werknemers, meer dan 100.000. Zij dragen door hun moed en energie elke dag bij aan onze vooruitgang.

Het startpunt

Moed en energie waren ook vereist in 1996 toen Gerd Krick, op dat moment CEO van Fresenius AG, het idee had om National Medical Care, de veel grotere, Amerikaanse dialysespecialist, over te nemen. Dankzij de technische flair, commerciële visie en strategische vaardigheden van Gerd, vond hij al gauw medestanders voor dit plan. Samen met Ben Lipps, die later CEO van Fresenius Medical Care zou worden, sloeg hij uiteindelijk zijn slag. De overname lukte en Fresenius Medical Care was een feit. "In die periode kregen we regelmatig bezoekers bij ons over de vloer – van bankiers tot delegaties uit de VS. Ze wilden allemaal een idee krijgen wat ons werk inhield en hoe de locatie functioneerde," herinnert Erwin Franiek zich, die al 36 jaar voor Fresenius werkt en momenteel op de productielocatie voor dialysators in St. Wendel verantwoordelijk is voor kwaliteitscontrole.

De technologische leider worden

"In feite waren we toen al de technologisch leider," gaat Franiek door. De belangrijkste stappen waren al genomen. In 1983 introduceerden wij het polysulfoonfilter dat nu standaard is. In de daaropvolgende jaren verfijnden we de belangrijkse componenten van een dialysesysteem – het bloedfilter (dialysator), de pomp en de balanskamer. Het is essentieel dat deze drie componenten in perfecte harmonie samenwerken. De bloedsomloop van de patiënt moet namelijk stabiel blijven gedurende de relatief snelle onttrekking van bloed. Met andere woorden, per tijdseenheid mag slechts een bepaalde hoeveelheid vocht uit het bloed worden gehaald – een complex proces dat minutieus gecontroleerd moet worden. "Dankzij de succesvolle parallelle ontwikkeling van deze belangrijke componenten konden we onszelf uiteindelijk als technologisch leider vestigen," legt Reiner Spickermann uit, die in de afgelopen 20 jaar op de locatie Schweinfurt verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van hemodialyseapparatuur.

 

"Dankzij de succesvolle parallelle ontwikkeling van deze belangrijke componenten konden we onszelf uiteindelijk als technologisch leider vestigen."

Reiner Spickermann

Reiner Spickermann, in de afgelopen 20 jaar op de locatie Schweinfurt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hemodialyseapparatuur.

Reiner Spickermann

Een enorm platvorm

De beloning voor al dit harde werk kwam in 1992 met de introductie van de 4008-familie. "We waren allemaal euforisch toen we het systeem onthulden op de ERA-EDTA, de jaarlijkse conferentie van de European Renal Association – European Dialysis en Transplant Association in Parijs," aldus Spickermann. De respons was overweldigend. Spickermann legt verder uit hoe het bedrijf, enorm gestimuleerd door dit succes, in de daaropvolgende jaren voortbouwde op zijn technologisch leiderschap voor zowel de dialysators – het hart van het systeem – als de daadwerkelijke dialysemachine. Een andere mijlpaal was de marktintroductie van het 5008-therapiesysteem in 2005. Dit leverde aanzienlijke voordelen op voor de patiënten en verhoogde de overlevingskans met 35 procent

De marktleider worden

De continue verbeteringen aan de dialyseapparatuur plaveiden uiteindelijk de weg voor het marktleiderschap. In 1999 waren al 100.000 dialysemachines van de productieband gerold in Schweinfurt. Slechts vier jaar later behandelden we meer dan 100.000 patiënten per jaar en was onze jaarlijke productie gegroeid naar meer dan 50 miljoen dialysators. De productie van dialysators passeerde de grens van 500 miljoen in 2007 en zes jaar later die van 1.000.000.000.

Continuïteit ondanks complexiteit

Ons unieke verkoopargument is continuïteit. Dit blijkt uit de groei van de onderneming en de continue verbeteringen aan de huidige machine. Ja, dit zijn vaak kleine successen, maar elke kleine stap geeft patiënten een betere kwaliteit van leven en een hogere levensverwachting. "Dat is volgens mij de beste motivatie," benadrukt Spickermann. "De grote uitdaging is de nierfunctie in al haar complexiteit zo effectief mogelijk te reproduceren," voegt hij toe. Het ontwerp van de dialysemachine is net zo complex. De machine bestaat uit circa 8000 componenten, waarvan sommige van uiterst specialistisch materiaal gemaakt zijn en speciale eigenschappen hebben. De materialen moeten bijvoorbeeld biocompatibel zijn. Met andere woorden, de componenten mogen geen verontreinigingen doorgeven aan het bloed. Ze moeten ook bestand zijn tegen hoge temperaturen, zuren en loogzouten. Een ander belangrijk onderdeel zijn de kleppen. Deze moeten gedurende een gemiddelde levensduur van tien tot twaalf jaar circa 5000 uur per jaar met uiterste precisie en betrouwbaarheid werken. "Ook is het van belang dat de individuele componenten in perfecte harmonie als radertjes van een klok functioneren, zodat de bloedparameters, zoals temperatuur en pH-waarde, en bloedsomloop van de patiënt stabiel blijven," onderstreept Spickermann. Hij legt uit dat de samenstelling van het bloed niet te snel mag veranderen en dat stolling voorkomen moet worden. "Omdat wij deze complexe uitdaging zo goed beheersen, onderscheiden wij ons van onze concurrenten," zegt Spickermann.

Relevante kennis blijft in-house

Een deskundige omgang met complexe processen is echter slechts één aspect van ons werk. De veiligheid van onze patiënten en topkwaliteit van onze producten zijn ook een absolute must. "Als het gaat om de gezondheid en veiligheid van onze patiënten kunnen we geen compromissen sluiten," benadrukt Franiek, die, samen met zijn team, de continue hoge kwaliteit van materialen en processen waarborgt. "Daarom verbeteren wij continu de compatibiliteit van producten en automatiseren we talrijke controleprocessen in de productie om fouten zo effectief mogelijk te minimaliseren," voegt hij toe. Gezien het belang van kwaliteit heeft ons bedrijf zich altijd gericht op verticale integratie. Wij bedienen de volledige waardeketen – van productie van het membraan en de volledige machine tot softwareontwikkeling, alle dialyseverwante diensten en begeleidende behandelingen. Verticale integratie heeft een bijkomend voordeel – alle relevante kennis is in-house beschikbaar. Bovendien krijgen onze ontwikkelaars in hun dagelijkse omgang met patiënten en experts waardevolle informatie en tips. Zo kunnen we onze producten en dienstenvoortdurend verbeteren en onze processen eenvoudiger, veiliger en efficiënter voor de patiënten maken.

Tamara Jones, dialysepatiënt

De patiënt komt op de eerste plaats

De belangrijkste drijfveer voor verbeteringen komt van artsen en patiënten. In de toekomst willen we daarom nog beter naar hen luisteren. Met deze gedachte in ons achterhoofd zijn we vanaf 1990 actief geworden in de klinische zorg en de dienstensector en hebben we deze activiteiten langzaam uitgebreid. Voorbeelden zijn in 2005 de overname van de Renal Care Group, Inc., een meerderheidsbelang van 51 procent in de Taiwanese dienstverlener op het gebied van dialyse Jiate Excelsior Ltd. in 2007 en de overname van Asia Renal Care Ltd. in 2010, Euromedic in 2011 en Liberty Dialysis Holdings, Inc. in Amerika in het eropvolgende jaar.

"We moeten naar het totaalbeeld van patiënten kijken en elke mogelijkheid aangrijpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren." 

Prof. Dr. Bernard Canaud

Chief Mecial Officer

Grenzen verleggen

"Ondanks al onze inzet en onze continue verbeteringen lopen ook wij tegen bepaalde grenzen aan," zegt Chief Medical Officer voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika, professor Bernard Carnaud. "Dialyse voorkomt de gewisse dood van mensen met een nieraandoening en in de afgelopen 50 jaar is enorme vooruitgang geboekt, maar het exact nabootsen van de manier waarop de nier werkt, blijft een Herculeswerk. We worden niet beperkt door de effectiviteit van de methode, maar door de tijdsgrenzen van dialyse," legt hij uit. Menselijke nieren werken de hele dag door en zuiveren 1500 liter bloed per dag, wat neerkomt op zo'n 546.000 liter per jaar en zo'n 11 miljoen liter gedurende een periode van 20 jaar. Dit komt overeen met het enorme volume aan water dat een waterzuiveringsinstallatie in 24 uur zuivert voor een bevolking van 35.000 mensen. In vergelijking met de nieren transporteert en zuivert een dialysemachine slechts 120 liter bloed in drie sessies van elk vier uur per week. Gelet op deze cijfers en het feit dat het aantal nierpatiënten in onze vergrijzende maatschappij zal stijgen, roept professor Carnaud op om naast dialyse andere behandelingsmethoden te overwegen. "We moeten naar de algehele situatie van patiënten kijken en elke mogelijkheid aangrijpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren," zegt hij en dit betekent dus ook vroege opsporing en preventie van factoren en symptomen die nieraandoeningen veroorzaken

Rice Powell, CEO

Verder denken dan dialyse

De sleutel hiervoor ligt in de best mogelijke patiëntenzorg en het begrijpen van gedetailleerde medische relaties. In de toekomst willen we daarom onze medische kennis én onze investeringen in medische diensten verwant aan dialyse, versterken. Op dit gebied, dat bekend staat als zorgcoördinatie, hebben we al elf procent marktaandeel bereikt in de Verenigde Staten, en het aandeel stijgt. Onze CEO Rice Powell presenteerde deze cijfers tijdens de Jaarlijkse Algemene Vergadering in mei van dit jaar. Hij koppelt de expansie van zorgmanagement aan belangrijke strategische doelen: "Dankzij onze expertise in dialyse en de bedrijfsactiviteiten rond zorgcoördinatie kunnen we veranderingen in de markt van de gezondheidszorg actief in een bepaalde richting sturen." Dit biedt ons de mogelijkheid om ons te richten op een holistische behandeling van patiënten en zo de basis te leggen voor verdere groei.

Alles draait bij ons om continuïteit - onze nieuwste innovaties

  • Nieuw hemodialyseplatform voor behandeling van chronisch nierfalen
  • Nieuwe dialysator – dankzij het aangepaste vezeloppervlak is er minder heparine nodig voor standaard dialysebehandelingen; klinische data is beschikbaar
  • Nieuwe productieoplossingen voor thuis- dialyserende patiënten, voor zowel hemodialyse als peritoneaaldialyse
  • Nieuw productplatform voor peritoneaaldialyse

 
Bekijk hier de volledige video "al 20 jaar bouwen we aan een betere toekomst"

Top