Elke vorm van dialyse-ondersteuning, voor thuis en in het centrum dat is Fresenius Medical Care Nederland B.V.

Patiënten

Leven met een chronische nierziekte

Nieren zijn heel belangrijk voor de processen in het lichaam, maar waarom hebben we ze eigenlijk en wat gebeurt er als ze niet voldoende functioneren? Is bijvoorbeeld bekend dat de nieren zo groot zijn als een vuist en dat het volledige bloedvolume iedere twee minuten door de nieren circuleert? 

Lees hier meer over de werking van de nieren en waarom ze zo belangrijk zijn voor ons functioneren. Iedere dag weer. 

 

Hoe werken je nieren?

De twee nieren doen meer werk dan men zich vaak realiseert. De nieren verwijderen overtollig lichaamsvocht en afvalproducten 24 uur per dag. Het overtollige lichaamsvocht en afvalproducten worden uit uw lichaam verwijderd in de urine.

 

Lees meer

Wat als je nieren niet meer functioneren?

Als de nieren niet meer (voldoende) functioneren zal de medisch specialist, de nefroloog, op een gegeven moment diverse opties voorleggen. Men zal moeten dialyseren en het is mogelijk dat men in aanmerking komt voor een niertransplantatie. Dialyseren kan op diverse manieren. Hieronder een overzicht van de diverse therapievormen, die met de nefroloog besproken kunnen worden:

  Hemodialyse (in het centrum of thuis, 's nachts of overdag);

  Peritoneaaldialyse (handmatige buikspoelingen of geautomatiseerde spoelingen met een zogeheten cycler voor 's nachts).

 

Met het dialyseren wordt overtollig lichaamsvocht verwijderd en worden afvalproducten uit het bloed gehaald; taken die de nieren anders zouden gedaan hebben. Andere functies van de nieren worden door medicatie en bijvoorbeeld een speciaal dieet ondersteund. 

 Download hier uw 'Gids voor als uw nieren niet meer functioneren'


Hemodialyse

Wat is hemodialyse?

Bij hemodialyse wordt een dialysefilter en een hemodialysemachine gebruikt. Tijdens de behandeling wordt een deel van het bloed door een speciaal voorbereide bloedlijnenset naar het filter gestuurd. Overtollig lichaamsvocht en afvalproducten van het bloed worden verwijderd door het filter. Het 'schoongemaakte' bloed wordt teruggestuurd naar het lichaam via de bloedlijnenset.

  

Lees meer

Peritoneaaldialyse (PD)

Wat is peritoneaaldialyse?

Dit is een vorm van dialyse waarbij er via de buikholte, de peritoneale holte, en het vlies van deze holte, het peritoneale membraan, het bloed wordt gereinigd en overtollig vocht wordt afgevoerd. Via een flexibel katheter in de buik wordt een vloeistof ingebracht die deze stoffen opneemt. Deze vloeistof wordt regelmatig uit de buikholte gehaald en vervangen voor nieuwe vloeistof, afhankelijk van de gekozen therapievorm. 

 Lees meer

 
          Op vakantie? 

                  Ga naar de vakantiemogelijkheden>

Onze wereldwijde ervaring

 

315,30 mln HD-patiënten

315,30 mln

HD-patiënten
47 mln behandelingen

47 mln

behandelingen
3.690 klinieken

3.690

klinieken
Top