Elke vorm van dialyse-ondersteuning, voor thuis en in het centrum dat is Fresenius Medical Care Nederland B.V.

Ontdek welke behandelvorm u het meeste aanspreekt en bespreek uw opties met uw arts

Als u dialyse nodig heeft, kunt u mogelijk zelf kiezen waar u behandeld wordt. De behandeling kan thuis in uw dagelijkse leven worden geïntegreerd, maar u kunt ook voorkeur hebben voor behandeling in een dialysekliniek of ziekenhuis.

Behandelvormen

Bij nierfalen zijn er drie basisvormen van behandeling beschikbaar:

  • Hemodialyse,
  • Peritoneale dialyse en
  • Transplantatie

Alle drie de behandelvormen worden in Nederland succesvol toegepast.

Meer informatie over de verschillende vormen van dialyse: bespreek met uw arts welke van deze opties voor u het meest geschikt is.

Uw leven. Uw therapie. Uw opties.

Hemodialysebehandeling

Hemodialyse is een behandeling waarbij bloed buiten het lichaam wordt gefilterd met een dialysemachine. Tijdens de hemodialyse wordt er bloed uit een bloedvat door een synthetisch filter geleid, een zogenaamde ‘kunstnier’. In deze ‘kunstnier’ wordt het bloed gezuiverd voordat het teruggegeven wordt aan het lichaam.

Hemodialyse wordt meestal vier uur lang drie keer per week uitgevoerd in een dialysecentrum of ziekenhuis. Een alternatief voor een dialysebehandeling in een kliniek is behandeling in uw vertrouwde thuisomgeving. Met verschillende vormen van thuisdialyse kunt u uw behandeling in uw dagelijkse routine inpassen. Elke behandelvorm heeft echter zijn voor- en nadelen.

Hoel vervangt hemodialyse uw nierfunctie?

Met de huidige dialysemachines heeft u meestal per week drie hemodialysesessies nodig die per keer maximaal vier uur duren. Gedurende die tijd bent u verbonden aan een dialysemachine.

De dialysemachine probeert in twaalf uur behandeling per week te bewerkstelligen wat gezonde nieren 24 uur per dag, dag in, dag uit, doen. Door samen de juiste stappen te zetten kunnen we u helpen om een zo gezond mogelijk leven te leiden.

Peritoneale dialysebehandeling

Een peritoneale dialysebehandeling wordt zo genoemd omdat het bloed wordt gefilterd in het peritoneum (buikvlies) - het membraan dat de binnenkant van de buikwand bekleedt. De buikholte slaat de dialysevloeistof op en het buikvlies werkt als een filter. Afvalstoffen en overtollige stoffen passeren het buikvlies tijdens de voorgeschreven spoeltijd. Een permanent slangetje of katheter wordt in de buikholte aangebracht. Daardoor wordt dialysevloeistof in de buikholte geleid om onzuiverheden uit het bloed op te nemen. Daarna wordt de vloeistof afgevoerd in een zak en vervangen door nieuwe vloeistof. Dit proces van in en uit de buikholte laten lopen kan overdag handmatig worden gedaan. Of 's nachts automatisch worden gedaan met een cycler. Bij beide methodes is het belangrijk dat u er vertrouwen in heeft om de procedure zelf uit te voeren.

Voor wie is peritoneale dialyse geschikt?

In sommige situaties is peritoneale dialyse de beste optie. Maar in de meeste gevallen is de keuze medisch ingegeven. Vanwege de beperkte vasculaire toegang wordt peritoneale dialyse meestal als behandeling gekozen bij jonge kinderen. Bij peritoneale dialyse kunnen kinderen gewoon naar school gaan.

Niertransplantatie

Bij een niertransplantatie wordt een gezonde nier van een - levende of overleden - donor geïmplanteerd bij een persoon met een chronische nieraandoening. Een nieuwe nier is geen genezing van een nieraandoening, maar een behandeling. Veel patiënten met een chronische nieraandoening zijn geschikte kandidaten voor transplantatie. Maar niet iedereen. Wanneer u transplantatie als behandeloptie overweegt, is de eerste stap het bespreken van uw persoonlijke situatie met uw nefroloog. De nefroloog beoordeelt uw gezondheid en de conditie van uw nier voordat hij/zij een aanbeveling doet.

Als uw nefroloog oordeelt dat u voor transplantatie in aanmerking komt, zijn er vaak nog beoordelingen en onderzoeken nodig. Daarna kan uw arts u op de wachtlijst voor transplantaties plaatsen voor een orgaan van een overleden donor of kan er een compatibele levende donor gezocht worden.

De juiste keuze maken.

Transplantatie is een zeer persoonlijk onderwerp waar u goed over moet nadenken. Uw situatie bespreken met uw nefroloog is een goed begin. Als u beiden beslist dat transplantatie een optie is, kunt u altijd op de wachtlijst worden geplaatst als er geen levende donor beschikbaar is en verder over de beslissing nadenken. Met anderen praten over de voor- en nadelen van een transplantatie kan u helpen met het nemen van een beslissing die voor u het beste is.

Behandellocaties

Dialyse kan plaatsvinden in een ziekenhuis, een medische instelling of thuis. Zowel hemodialyse als peritoneale dialyse kan plaatsvinden in een medische instelling of in de vertrouwde thuisomgeving. Bij dialyse in een centrum hebt u de zekerheid dat artsen en verpleegkundigen toezien op uw reguliere dialysebehandelingen. Doorgaans vinden die 2 à 3 keer per week plaats. Bij thuisdialyse kunt u uw dialysebehandeling flexibeler inplannen op een tijdstip en plek naar keuze, waardoor u meer vrijheid heeft.

Dialyse in een centrum

Hemodialyse maakt gebruik van een filter met een hemodialysemachine en peritoneale dialyse gebruikt het buikvlies met dialisysevloeistof om het bloed te zuiveren. In een dialysecentrum of ziekenhuis wordt uw behandeling voorbereid, uitgevoerd en gemonitord door de medische staf. 

Hemodialyse in een centrum vindt meestal drie keer per week plaats en neemt circa 4-5 uur per sessie in beslag, exclusief reistijd naar het centrum.

Hemodialyse thuis

Na instelling van de dialysemachine en een gebruikerstraining kan de hemodialysebehandeling door u zelf worden uitgevoerd in uw eigen huis volgens het schema dat door uw arts is voorgeschreven.

Peritoneale dialyse (PD) thuis

Bij PD wordt het buikvlies in uw buik gebruikt als filter om uw bloed te zuiveren. Dit is een relatief eenvoudige procedure die u zelf thuis of onderweg kunt uitvoeren. Een PD-behandeling wordt meestal dagelijks op een plek naar voorkeur uitgevoerd en kan in een actief leven worden ingepast.

Veelgestelde vragen over dialyse

 

Worden mijn nieren beter als ik dialyse krijg?

Dialyse is een procedure die de twee belangrijkste nierfuncties kan vervangen: verwijdering van overtollig lichaamsvocht en verwijdering van afvalstoffen die zich in het bloed hebben opgehoopt.  Dialyse biedt geen genezing. 

Moet ik stoppen met werken?

U kunt met dialyse meestal weer aan de slag gaan met uw werk of opleiding, afhankelijk van uw persoonlijke medische situatie. Een alternatief is thuishemodialyse of peritoneale dialyse thuis wat u meer flexibiliteit geeft.

Is dialyse pijnlijk?

Tijdens de dialyse kunt u prikken voelen wanneer de naalden erin gaan. Er zijn huidverdovende middelen die uitkomst kunnen bieden. De rest van uw dialysebehandeling zou geen pijn moeten doen. Als dat wel het geval is, moet u dit melden bij een verpleegkundige, zodat het verholpen kan worden.

Wat kan ik als dialysepatiënt drinken en eten?

U moet een speciaal dieet volgen. Er zijn verschillende diëten voor PD- en HD-patiënten. Vraag uw nefroloog om advies.

Mag ik sporten?

Ja, een redelijke sportieve inspanning helpt om gezond te blijven en u goed te voelen. Vraag in ieder geval advies aan uw arts voordat u met sporten begint.

Top