Elke vorm van dialyse-ondersteuning, voor thuis en in het centrum dat is Fresenius Medical Care Nederland B.V.

Hemodialyse (HD)

Wat is HD?

Bij hemodialyse wordt een dialysefilter en een hemodialysemachine gebruikt. Tijdens de behandeling wordt een deel van het bloed door een speciaal voorbereide bloedlijnenset naar het filter gestuurd. Overtollig lichaamsvocht en afvalproducten van het bloed worden verwijderd door het filter. Het 'schoongemaakte' bloed wordt teruggestuurd naar het lichaam via de bloedlijnenset.   

Hoe wordt de hemodialyse uitgevoerd?

Een kunstnier is een bundel holle fibers gemaakt uit een speciaal materiaal die het mogelijk maakt om vocht en afvalproducten er door heen te laten gaan. Tegelijkertijd blijven nuttige substanties, zoals rode bloedcellen en eiwitten behouden. Het bloed stroomt in de fibers terwijl het dialysevocht of dialysaat buiten de fibers stroomt. Tijdens deze uitwisseling vindt de dialyse plaats. Een chirurg zal een toegang tot de bloedvaten aanleggen, meestal in de arm (shunt). Voordat de behandeling begint wordt de vaattoegang met twee fistelnaalden aangeprikt om het bloed door het hemodialysecircuit te laten gaan via een speciale lijnenset. De fistelnaalden worden verwijderd wanneer de behandeling afgelopen is.

...het dialysefilter

(ook wel 'kunstnier' genoemd)

Waar worden de hemodialysebehandelingen uitgevoerd?

Tijdstip, tijdsduur en frequentie van de hemodialyse (HD) behandeling is afhankelijk van medische status, levenswijze en wat er aangeboden wordt bij het dialysecentrum. Hemo­dialyse behandelingen kunnen uitgevoerd worden op diverse plaatsen:

Ziekenhuis

Ziekenhuis
Dialysecentrum

Dialysecentrum
Thuis

Thuis
Top